4BT med Vingar är ett video och facebookprojekt för 4BTs och DUV vingens medlemmar.

4BT Med VingarFyra Betydelsefulla Timmar med Vingar

Projektet är ett integrationsprojekt där stödpersonspar fotograferar och filmar sina träffar och lär sig att dela bilderna till sociala medier.

Tio personer, ett par kameror och en drös smarttelefoner.
Här är ett urval av våra videon och bilder hittills.


TA STEGET (15min) Dokumentär om vår Tallinresa


Ta Steget är en film om gemenskap, delaktighet och framåtsträvan. Den handlar om ett gäng, flera med funktionsnedsättningar, som mot oddsen åkte till Tallinn. Där tog de sig an en klätterbana för att visa att människor med funktionsnedsättningar kan göra vad som helst, bara chansen ges.


Du kan se mera videon och bilder på vår Google+ sida och läsa det senaste om projektet på Facebook.
Om du vill läsa om vem vi är och hur projektet startades så kan du hoppa hit, annars får du gärna fylla i formuläret nedan och få mera info om hur du kan bli en Stödperson!
  • Vilka är dina intressen? Vad tycker du att dina styrkor och dina svagheter är?
    Har du haft tidigare erfarenhet av Stödpersonsverksamhet?
  • Jag har egna erfarenheter av personer med:

  • Tid för träffen Fyll i hur ofta och när du skulle vilja träffas.

  • Vad du skulle vilja göra på träffarna? Har du önskemål för kön och ålder av den du vill stöda?

  • Jag intresserad av att vara en Stödperson för:Hanh Hoang

Jag tycker om att experimentera mig fram till nya maträtter, tycker om att dansa och tränar bland annat magdans. Om ni undrar så är jag starkt en KATTmänniska. På fritiden brukar jag chilla. Träffa kompisar, sporta, titta på tv eller städa. Jag måste väl erkänna att städning är ganska roligt. Efter varje stödpersonsträff går man hem med ett leende på läpparna.

Fredrik Ingman

Mina intressen är Data, foto och tidigare församlingsverksamhet. Fritiden varierar, men bland annt brukar jag vara med Hoanh Hoang. Jag har ingen regelbunden hobby.4BT är viktigt för att kunna göra olika saker med varandra och kanske ännu viktigare då man är singel. Skulle jag accepteras socialt så vore det kanske annorlunda.

Sara Grönwall

Hästar och jobb på stall hör sedan länge till mina viktigaste intressen. Jag jobbar 2 dagar i veckan på ett häststall. Det känns ibland, fast jobbet också är tungt, som fritid för jag har sen liten tyckt om hästar och ridit sen jag var 8 år gammal. Jag tycker om att lägga stora pussel medan jag lyssnar på musik. 4BT är jätteviktigt. Jag vet att många av mina vänner söker en stödperson.

Cecilia Dahlqvist

Jag har fått så mycket tacksamhet och medmänsklig kärlek och positiva ord tillbaka av att vara en stödperson man ibland funderat att oj, var den där bowlingturen eller spa-eftermiddagen verkligen sådär värdefull för den andra personen. Man förstår inte alla gånger hur värdefull ens instats som stödperson är, men den är otroligt värdefull för den som är i behov av en stödperson.

Jukka Routimo

Jag tycker om Tampere och gamla bilar och hamburgare och cokis och sen har jag börjat fota med John. Jag brukar vara mycket på Munksnäs servicehus och vegahuset och träffa min socialhandledare. Jag brukar sjunga mycket hemma och gå till kamppens kapell. 4BT ger mig jättemycket!

John Franzén

Jag brukar träffa Jukka en gång i veckan. Tack vare hans öppenhet och hjälpsamhet känner jag att jag har fått en vän som alltid har tid och orkar lyssna. Jag gillar att upptäcka saker, att resa och vandra, lyssna på musik och se på sci-fi filmer.

Linda Währn

Linda söker en stödperson. Hon älskar musik, speciellt finsk pop. Hon tittar mycket på tv och film. Linda gillar hundar och har två hemma hos mamman, Jojo o Honey. Linda går på slöjdkurser och gillar kläder, hon har helt egen bestämd smak vad gäller dem. Bli Lindas Stödperson!

Victor Lehtinen

Victor söker en stödperson. Han bor på Stjärnhemmet i Esbo. För det mesta är Victor glad och har ett leende som smittar. Han tycker om att klä sig i färger och är väldigt social. Ursprungligen kommer Victor från Colombien. Bli Victors Stödperson!

Projektbeskrivning

4BT och DUV Vingen startar tillsammans ett mediaprojekt.

Medlemmar från DUV Vingen och 4BT kommer att filma och fota sina stödpersonsträffar. Det som filmas in från stödpersonsträffarna kommer att editeras till korta videosnuttar och visas på Internet. När man editerar tar man de bästa bitarna och lägger ihop dem till en video eller film. Videorna kommer att visa stödpersonsparen och vad de gör tillsammans.

Paren kommer att bli intervjuade och filmade och de kommer också att få filma själva.

Paren kommer att filma då de är på sina träffar. De kan filma till exempel i butiken eller då de går omkring i stan, då de är hemma hos någon eller sitter och dricker kaffe. Meningen är att de skall filma det som de brukar göra tillsammans. Den stödbehövande kan filma och intervjua sin stödperson eller andra vägen. Paren skall inte skådespela framför kameran, utan alla skall få vara sig själva.

Vi kommer att ordna handledning i hur man använder Facebook.

Vi kommer att göra en Facebooksida för projektet och stödpersonsparen kommer tillsammans att få prova på vad Facebook är för någonting. Till Facebooksidan kommer paren sedan att kunna ladda upp bilder och videon från stödpersonsträffarna. På det här sättet kan andra också se vad ett stödpersonspar gör då de träffas. Tillsammans kommer paren i projektet att bilda ett litet kompisjäng som gillar och stöder varandra. Facebook introduktionen ordnas tillsammans med projektet Lättläst it

Kryssning till Tallinn i juni.

I juni kommer projektet att åka på en utfärd till Tallinn. I Tallin kommer paren att bekanta sig med staden och göra en stadsorientering. Alla stödpersonspar och alla andra som är med i projektet kommer att åka med och så klart filmas också den gemensamma resan. Det som alla filmar på resan editeras sedan ihop till en längre dokumentärfilm. En dokumentär visar saker hur de är på riktigt, alltså inte som en påhittad film.

Projektet börjar i mars och slutar i juni.

Vi kommer att träffas regelbundet under våren för att följa med hur det går och se på materialet som har filmats. På hösten visas dokumentärfilmen som filmats på Tallinresan. Då kommer det att hållas en filmpremiär där filmen visas för alla andra. Den färdiga filmen och de små videorna kommer att användas i framtiden också. Till exempel kan 4BT och DUV Vingen visa filmen eller filmsnuttarna i skolor.

Stödpersonsträffen behöver inte alltid vara ett fysiskt möte, utan man kan träffas på internet också!

Vi vill ge de stödbehövande en trygg möjlighet att prova på online världen. Genom bilderna och videorna som paren visar upp hoppas vi att andra känner sig inspirerade att prova på också. Ansvariga för projektet är John Franzén, Nonni Mäkikärki från 4BT och Haj Hoang från DUV Vingen.

Tack Nokia!

Nokia donerade 5st Lumia 1020 smarttelefoner till projektet. Kolla in resultatet på vår Facebook sida!

LÄS BLOGGEN